10 sjalotten • 2 dikke tenen (of 3 kleinere)knoflook • hele tube tomatenpuree • 1 blikje ansjovis • harissa (ik gebruikte rozenharissa van SOUQ) • olijfolie • zout&peper
Snij de sjalotten in dunne ringen en snij ook de knoflook in fijne plakjes. Doe een flinke scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en karameliseer hierin de sjalot en knoflook. Voeg zout&peper naar smaak toe, pas op met je zout want je voegt zometeen ook nog ansjovis toe die ook zout is. Wanneer het begint te kleuren knijp je de hele tube tomatenpuree leeg en bakt deze mee. je zult merken dat de puree wat zoetiger gaat geuren, dit is het moment dat je ook je ansjovisjes toevoegt. Die kunnen gewoon in zijn geheel, ze smelten wel. De olie gebruik je niet. Zodra de visjes beginnen te smelten voeg je nog een flinke lepel (rozen)harissa toe. De flinkheid van je lepel hangt af van wat jij lekker vindt...ik hou van pittig dus deed twee grote lepels. Schep dit alles nog even goed door en schep het dan over in een goed schone glazen pot. De saus is door de olie die er in zit best een paar weken houdbaar in je koelkast.
Ik schepte een paar flinke lepels van de saus door mijn spaghetti. Aftoppen met paar leuke groene blaadjes en klaar ben je! (zonder die groene blaadjes is het ook al heerlijk) Je zou de saus ook als basis voor een pizza kunnen gebruiken of op toast kunnen doen...ik stel me nu toast met deze saus en blauwaderkaas voor en het water loopt me direct in de mond!
* gebruik je nou liever geen vis, laat dan de ansjovis achterwege en gebruik in plaats daarvan wat gerookt zeezout om zo wat extra diepte in de saus aan te brengen
Comments